Kalkkihärme: Mitä se on ja kuinka siitä pääsee eroon?

Kalkkihärme: Mitä se on ja kuinka siitä pääsee eroon?

Betonipäällysteen pintaan usein uutuuttaan ilmestyvät valkeat laikut saattavat aiheuttaa huolta tai ärsyyntymistä, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole valmistusvirhe vaan betonituotteiden yleinen vitsaus – kalkki- tai alkalihärme. Tämä harmittava esteettinen haitta ei huononna betonituotteiden kestävyyttä ja lujuutta.

 

Betoni koostuu hiekasta, sepelistä, sementistä ja vedestä. Kalkkihärme puolestaan on sementin raaka-aineena käytetystä kalkkikivestä vapautunutta kalsiumia. Kalkkihärme johtuu kosteuden liikkumisesta betonissa. Betonituotteesta haihtuva vesi kuljettaa kalkkia tuotteen pintaan ja veden haihtuessa jäljelle jää valkea kalkkihärme. Kalkkihärmeen muodos-tumiseen vaikuttaa myös sääolosuhteiden ja asennuspaikan vaihtelut (sade, lumi, kuumuus, kylmyys, maakosteus, jne).

 

Kalkkihärmeen muodostuminen on luonnollista, eikä se millään tavoin vahingoita kiveystä. Härme häviää auringon ja sateiden myötävaikutuksella ajan mittaan. Tähän voi kuitenkin mennä parikin vuotta Suomen sääolosuhteissa. Kivien vaihtaminen ei poista ongelmaa.

 

Kalkkihärmeen poistumisprosessia voidaan nopeuttaa pesemällä kiveyksen pinta painepesurilla ja tarkoitukseen sopivilla, happamilla pesuaineilla. Jos kalkkihärmettä pestään pesuaineilla, tulee noudattaa huolellisesti pesuaineen valmistajan ohjeita.

Härmeen poistoon sopii esimerkiksi AKO Garden AC322 Härmepesuaine.

 

 

Lisää vinkkejä pihakivien hoitoon löydät TÄÄLTÄ

Takaisin blogiin